خانه/وبلاگ/پروبیوتیک/پروبیوتیک ها در دیابت
پروبیوتیک ها در دیابت
پروبیوتیک1890۱۴۰۳/۳/۱

پروبیوتیک ها در دیابت

شیوع جهانی دیابت تیپ 1 و 2 هر سال همچنان در حال افزایش است. برآوردهای کنونی نشان می دهد که حدود 465 میلیون بزرگسال بین 20 تا 79 سال در سراسر جهان در حال حاضر با دیابت زندگی می کنند، که پیش بینی می شود به ترتیب تا سال های 2030 و 2045 تا 578 و 700 میلیون نفر تشخیص داده شوند.

علیرغم پیشرفت‌های اخیر در درمان‌های ضد دیابت، بخش قابل توجهی از بیماران همچنان کنترل قند خون پایین‌تر از حد مطلوب را تجربه می‌کنند. در میان استراتژی‌های جدید مختلف برای کنترل قند خون، هدف قرار دادن میکروبیوتای روده از طریق پروبیوتیک‌ها و سایر روش‌های درمانی به عنوان یک رویکرد جدید برای مدیریت دیابت پیشنهاد شده است.

در دیابت تیپ 1 که به کمبود انسولین اشاره دارد و دیابت تیپ 2 که به دلیل مقاومت به انسولین رخ می دهد، تغییرات خاصی در ترکیب و عملکرد میکروبیوتای روده گزارش شده است که در مجموع به آن دیس بیوزیس روده می گویند. پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های زنده ای هستند که از طریق توانایی آنها در بازگرداندن هموستاز میکروبیوتای روده، بهبود یکپارچگی دستگاه گوارش (GI) و کاهش التهاب، با مزایای سلامتی متعددی همراه هستند.

سین‌بیوتیک‌ها که ترکیبی از پروبیوتیک‌ها و پری‌بیوتیک‌ها هستند، در زمینه مدیریت دیابت نیز مورد توجه قرار گرفته‌اند تا رشد و عملکرد میکروارگانیسم‌های مفید موجود در دستگاه گوارش را افزایش دهند.

متاآنالیز فعلی نشان داد که مصرف مکمل های پروبیوتیک و سین بیوتیک با بهبود قابل توجهی در سطح قند خون ناشتا، انسولین سرم و سطح HbA1C همراه است.

فرمولاسیون های چند سویه ای اثربخشی بهتری در بهبود سطح HbA1C (قند خون سه ماهه)در مقایسه با فرمولاسیون تک سویه داشتند. این مشاهدات بر اهمیت فرمولاسیون های چند سویه ای در دستیابی به کنترل قند خون پایدار تأکید می کند. همچنین سین‌بیوتیک‌ها اثربخشی بیشتری نسبت به پروبیوتیک‌ها در بهبود سطح انسولین سرم داشتند.

با توجه به انواع مختلف گونه های باکتریایی مورد استفاده در فرمولاسیون های پروبیوتیک، سویه های خاص لاکتوباسیلوس ها و بیفیدوباکتریوم لاکتیس اثرات برجسته ای به خصوص در فرمولاسیون های چند سویه ای داشتند. بنابراین، اثربخشی درمانی پروبیوتیک ها در دیابت ممکن است به سویه خاص بستگی داشته باشد.

یافته های مطالعه بر اهمیت بالقوه پروبیوتیک ها و سین بیوتیک ها به عنوان مکمل های تاثیرگذار در مدیریت دیابت تاکید می کند. با این وجود، مطالعات بیشتری نیاز است که متغیرهای متعددی مانند انواع سویه و عوامل جغرافیایی را برای درک بهتر اثربخشی پروبیوتیک‌ها و سین‌بیوتیک‌ها در مدیریت دیابت تیپ 1 و 2مورد بررسی قرار دهد.

یکی از محصولات سین بیوتیک شرکت زیست تخمیر که گزینه ی مناسبی برای استفاده در افراد مبتلا به دیابت می باشد محصول فمی لاکت 2 پلاس است. این محصول با دارا بودن سویه های اثر گذار بر فاکتور های خونی در دیابت و همچنین به سبب

سین بیوتیک بودن و اثرات اثبات شده ی بیشتر آنها در دیابت در مقایسه با محصولات پروبیوتیک یک انتخاب مناسب و کارآمد برای این افراد می باشد.

منبع:

Baroni, I., Fabrizi, D., Luciani, M., et al. (2024). Probiotics and synbiotics for glycemic control in diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition. doi:10.1016/j.clnu.2024.03.006

ارسال نظر
ارسال