خانه/وبلاگ/پزشکی و سلامتی/نبرد با ببر آسیایی، پشه آئدس!
نبرد با ببر آسیایی، پشه آئدس!
پزشکی و سلامتی1760۱۴۰۳/۴/۳۱

نبرد با ببر آسیایی، پشه آئدس!

تب دنگی چیست؟

تب دنگی یک بیماری است که می توانید از نیش پشه حامل یکی از چهار نوع ویروس دنگی (DENV) به آن مبتلا شوید. این ویروس بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری از جمله آمریکای مرکزی و جنوبی، آفریقا، بخش‌هایی از آسیا و جزایر اقیانوس آرام یافت می‌شود. پشه آئدس فرد مبتلا به تب دنگی را نیش می زند و سپس شخص دیگری را نیش می زند و باعث انتقال عفونت می شود.

علائم بیماری معمولاً شبیه آنفولانزا هستند، اما می‌تواند به تب دنگی شدید (تب خونریزی‌دهنده دنگی)، که یک وضعیت تهدید کننده حیات است تبدیل شود. تب دنگی مسری نیست و از فردی به فرد دیگر منقل نمی شود مگر زمانی که از یک فرد باردار به فرزندش منتقل شود. علائم معمولاً با اولین عفونت خفیف هستند، اما اگر عفونت مجدد با نسخه دیگری از DENV دریافت کنید، خطر عوارض شدید در شما افزایش می یابد.

وقتی یک پشه آلوده به ویروس دنگی شما را نیش می زند، این ویروس می تواند وارد خون شما شود و از خودش کپی ایجاد کند. خود ویروس و پاسخ سیستم ایمنی شما می تواند باعث ایجاد بیماری در شما شود.

این ویروس می‌تواند قسمت‌هایی از خون را که در تشکیل لخته و ساختار رگ‌های خونی شما نقش دارد از بین ببرد. این امر همراه با مواد شیمیایی خاصی که سیستم ایمنی شما ایجاد می کند، می تواند باعث نشت خون از رگ های شما و خونریزی داخلی شود. و در نتیجه منجر به ایجاد علائم تهدید کننده حیات در دنگی شدید می شود.

تب دنگی چقدر شایع است؟

تحقیقات تخمین می‌زند که تقریباً 400 میلیون نفر در سال به دنگی مبتلا می‌شوند، اما اکثر آنها (حدود 80 درصد) هیچ علامتی ندارند.

علائم تب دنگی چیست؟

بیشتر عفونت های دنگی علائمی ایجاد نمی کنند. و اگر علائمی ایجاد کند شامل ، تب بالا (حدود 40 درجه) ، همراه با:

کهیر

درد شدید پشت چشم

حالت تهوع یا استفراغ

درد عضلات، استخوان و مفاصل.

علائم تب دنگی 4 تا 10 روز پس از نیش پشه ظاهر می شود و می تواند سه تا هفت روز طول بکشد. حدود 1 نفر از هر 20 نفر مبتلا به دنگی پس از شروع به محو شدن علائم اولیه، دچار دنگی شدید می شوند.

تب دنگی شدید (تب خونریزی دهنده دنگی)

دنگی شدید بدتر شدن علائم دنگی به صورت تهدید کننده حیات است. علائم هشدار دهنده دنگی شدید معمولاً 24 تا 48 ساعت پس از برطرف شدن تب مشاهده می شود.

دنگی شدید یک اورژانس پزشکی است که می تواند کشنده باشد. اگر مبتلا به دنگی هستید یا در منطقه ای زندگی می کنید که تب دنگی شایع است، در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فوراً به نزدیکترین اورژانس مراجعه کنید:

درد معده/شکم

استفراغ مکرر

استفراغ خونی یا مدفوع خونی

خونریزی بینی یا خونریزی لثه

خستگی شدید، بی قراری یا تحریک پذیری

تب دنگی چگونه درمان می شود؟

هیچ دارویی برای درمان تب دنگی وجود ندارد. پزشک به شما توصیه‌هایی در مورد نحوه مدیریت علائم و اینکه چه زمانی باید به اورژانس مراجعه کنید، می‌ کند.

چگونه علائم تب دنگی را مدیریت کنم؟

مدیریت علائم تنها راه برای درمان تب دنگی است. توصیه های پزشک خود را دنبال کنید، که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

با نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات، خود را هیدراته نگه دارید.

تا حد امکان استراحت کنید.

درمان درد فقط با استامینوفن

برای درد خود ایبوپروفن یا آسپرین مصرف نکنید. زیرا می تواند خطر خونریزی داخلی را افزایش دهد.

راه های پیشگیری:

بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به تب دنگی محافظت از خود در برابر نیش پشه است:

از مواد دافع حشرات ثبت شده در EPA استفاده کنید که حاوی 20 تا 30 درصد DEET یا سایر مواد شناخته شده برای کمک به دور نگه داشتن پشه های آئدس هستند.

پوست در معرض دید را در فضای باز بپوشانید، به خصوص در شب که احتمال حضور پشه ها در اطراف بیشتر است.

آب راکد (سطل ها یا بشکه ها، حمام پرندگان، لاستیک های قدیمی که ممکن است آب باران را در خود نگه دارند) را بردارید و نقاط کم ارتفاعی را که آب می تواند در آن جمع شود را پر کنید.

با ترمیم سوراخ های صفحه نمایش و بسته نگه داشتن پنجره ها و درها در صورت امکان، پشه ها را خارج از خانه خود نگه دارید.

شب ها در مناطقی که تب دانگ شایع است از پشه بند استفاده کنید.

اگر باردار هستید، در صورت امکان از سفر به مناطقی که تب دنگی شایع است خودداری کنید.

واکسن دنگی

تزریق واکسن دنگی تنها در صورتی توصیه می شود که قبلاً به تب دنگی مبتلا شده اید که اگر در آینده نسخه دیگری از ویروس دنگی را دریافت کردید، خطر ابتلا به دنگی شدید (تب خونریزی دهنده دنگی) را کاهش دهد.

اگر قبلاً به تب دنگی مبتلا نشده اید، دریافت واکسن توصیه نمی شود. از آنجایی که یک بار آلوده شدن به دنگی در صورت ابتلا به نسخه دیگری از ویروس (تقویت وابسته به آنتی‌بادی) احتمال ابتلای شما را بیشتر می‌کند، واکسینه شدن قبل از ابتلا به دنگی برای اولین بار می‌تواند خطر ابتلا به دنگی شدید را افزایش دهد. پزشک شما یک آزمایش خون برای بررسی علائم عفونت قبلی دنگی انجام می‌دهد تا تأیید کند که قبل از تزریق واکسن به تب دنگی مبتلا شده‌اید.

که البته این واکسن در ایران موجود نیست و تنها راه پیشگیری محافظت از خود در برابر نیش پشه است.

در آخر، شما می توانید با استفاده از محصولات شرکت داروسازی زیست تخمیر از جمله لاکتوکر برای تقویت سیستم ایمنی و ولگات اگزما برای کاهش التهاب و خارش، راش و کهیر های بیماری و تعدیل واکنش های التهابی علائم را بهبود دهید.

منابع

Link

Link

Link

Link

ارسال نظر
ارسال