چه عواملی باکتری های مفید روده را از بین می برد؟
بسیاری از انواع رژیمهای غذایی، سبک زندگی و سایر عوامل محیطی میتوانند بر روی باکتری های روده انسان تأثیر منفی داشته باشند. روده انسان حاوی بیش از 10¹⁴باکتری است، که به عنوان “فلور روده” شناخته میشوند. داشتن فلور روده سالم با عملکرد طبیعی و نرمال برای سلامت کلی بدن انسان بسیار مهم است.
فلور و باکتری های روده چه اهمیتی برای بدن ما دارند؟
صدها گونه از انواع باکتریها در روده شما زندگی میکنند. برخی از آنها برای روده مفید و برخی دیگر مضر هستند. باکتری های روده ای برای فرآیند هضم و جذب بسیار مهم هستند. آنها باکتریهای مضر و میکروارگانیسم های مهاجم را از بین میبرند و باعث تولید ویتامین K، فولات و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر میشوند.
هنگامی که تعادل باکتری های روده به هم میخورد، شمار باکتری های مضر افزایش می یابند و پس از آن باکتری های مفید کاهش پیدا کنند، شرایطی به نام دیس بیوزیس (dysbiosis) به وجود می آید.
در ادامه به بررسی ۸ علت میپردازیم که میتوانند به باکتری های روده آسیب وارد کرده و تعادل فلور معده را از بین ببرند:
۱ . عدم وجود تنوع در مواد غذایی دریافتی بدن
به طور کلی، رودهای که دارای تنوع باکتری های مفید باشد، یک روده سالم محسوب می شود. کاهش تنوع باکتری های روده زمانی اتفاق میافتد که بدن شما پس از یک دوره مواجهه با عفونت، در حالت ریکاوری و بهبودی قرار گرفته یا برای یک مدت، مقدار زیادی آنتی بیوتیک مصرف کرده اید.
رژیم غذایی حاوی طیف گستردهای از غذاهای کامل مانند میوه ها، سبزیجات و دانهها میتواند تنوع بیشتری به فلور معده بدهد. اعمال تغییر در رژیم غذایی برای چند روز (معمولا ۱۲ تا ۱۶ روز) باعث تغییر در غلظت و تعداد باکتری های روده میشود. بنابراین اگر رژیم غذایی متنوع و سرشار از مواد مغذی نداشته باشید، تعادل و تنوع باکتری های مفید فلور روده برقرار نمی شود.
۲ . کمبود پری بیوتیک در مواد غذایی
پری بیوتیک ها (Prebiotics) نوعی فیبر هستند که باعث رشد و فعالیت مثبت باکتریهای مفید روده میشوند. در واقع باکتری های مفید از پری بیوتیک ها به عنوان مواد غذایی برای رشد خود استفاده می کنند. بعضی از مواد غذایی مانند میوهها و سبزیجات به طور طبیعی حاوی فیبر پری بیوتیک هستند. اما برای رفع کمبود پری بیوتیک ها میتوانید از مکمل های "سیمبیوتیک" شرکت زیست تخمیر استفاده کنید. سیمبیوتیک به ترکیب پروبیوتیک و پری بیوتیک گفته می شود. در واقع هنگامی که فلور میکروبی شما دچار کمبود باکتری های مفید می شود، میتوانید با مصرف سیمبیوتیک ها، به طور همزمان باکتری های مفید و مواد غذایی مورد نیاز برای رشد آنها را به سیستم گوارشی خود اضافه کنید. علاوه بر این موادی که دارای فیبر پری بیوتیک هستند، ممکن است در کاهش سطح انسولین و کلسترول نیز نقش داشته باشند. بنابراین کمبود این فیبرها میتواند باعث آسیب به باکتری های مفید روده شود.
۳ . مصرف بیش از حد الکل
الکل اعتیاد آور است و زمانی که در مقادیر بالا و بصورت مداوم مصرف شود اعتیاد آور است. اعتیاد به الکل می تواند اثرات جسمی و روحی جدی در بر داشته باشد. مصرف بیش از حد الکل باعث بر هم خوردن تعادل فلور روده و درنتیجه آسیب به باکتری های روده میشود و در دراز مدت باکتری های مفید روده را از بین می برد.
۴ . استفاده از آنتی بیوتیک
آنتی بیوتیک ها داروهای مهمی هستند که برای درمان عفونت ها و بیماری های ناشی از باکتری ها استفاده می شوند. آنتی بیوتیک ها با کشتن باکتری های مضر و یا جلوگیری از افزایش و تکثیر آنها، میلیونها نفر را در طی ۸۰ سال گذشته نجات دادهاند اما آنتی بیوتیک ها (به خصوص آنتی بیوتیک های وسیع الطیف) نمی توانند باکتری های مضر را از باکتری های مفید تشخیص دهند و به همین خاطر روی هر دو نوع باکتری تاثیر میگذارند. در حقیقت، یک درمان با آنتی بیوتیک میتواند منجر به ایجاد تغییرات نامطلوب در ترکیب و تنوع فلور روده شود. آنتی بیوتیک ها معمولا باعث کاهش کوتاه مدت باکتری های مفید روده میشوند و به طور موقت میتوانند باکتری های مضر آن را افزایش دهند. به همین علت توصیه می شود که در حین استفاده از آنتی بیوتیک ها و یا پس از اتمام دوره درمان آنتی بیوتیکی، از مکمل های پروبیوتیکی شرکت زیست تخمیر برای تامین باکتری های مفید روده و بازگشت دوباره تعادل به فلور میکروبی روده استفاده شود.
برای مطالعه ادامه این مقاله بر روی این لینک کلیک کنید.
© ۱۳۹۷ - تمامی حقوق این وبسایت مربوط به زیست تخمیر و محفوظ است.