سندروم روده تحریک پذیر (Irritable Bowel Syndrome) یک اختلال دستگاه گوارش با اتیولوژی پیچیده شامل تغییر پروفایل میکروبی دستگاه گوارش، رشد بیش از حد باکتریها در روده باریک، تغییر در حرکات دستگاه گوارش و التهاب گوارشی است که میلیونها نفر در سراسر دنیا به آن مبتلا هستند. شکم درد، تغییر قوام مدفوع و سختی در اجابت مزاج، نفخ و وجود اسهال یا یبوست، عمده علائم مشاهده شده در این سندروم میباشند. با اینکه دلیل اصلی آغاز سندروم روده تحریک پذیر(IBS) هنوز مشخص نیست، اما وجود زمینه ژنتیکی، عوامل محیطی و فیزیولوژیک و میزان استرس در زندگی روزمره در پاتوژنز آن موثر است. روشهای فارماکولوژیک، فیزیولوژیک و حمایتی متعددی برای درمان و کنترل IBS استفاده می شود مانند استفاده از داروهای ضد اسپاسم، مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین، ضد افسردگیهای سه حلقهای، آنتاگونیستهای 5-هیدروکسی تریپتامین نوع3 و غیره. با این حال به دلیل اثربخشی کم و عوارض مرتبط با این داروها، محققان همواره به دنبال روشهای جدیدی برای مقابله با این بیماری هستند.
بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زنده ای هستند که در صورت تجویز به میزان کافی، دارای اثرات متعددی بر سلامت انسان هستند. طبق مطالعات متعدد، پروبیوتیکها با کمک به بازگرداندن تعادل فلور میکروبی دستگاه گوارش، اثرات مفیدی نیز در بهبود و کاهش علائم سندروم روده تحریک پذیر دارند. پروبیوتیکها با ترشح مواد ضد میکروبی مانند باکتریوسینها با پاتوژنها مقابله مینمایند و از رشد و اتصال آنها به مخاط گوارشی جلوگیری نموده و با تقویت اتصالات بین سلولی به ثبات نفوذپذیری روده کمک میکنند. همچنین پروبیوتیکها با تحریک گابلتسلها باعث افزایش تولید موکوس و تقویت سد مخاطی و یکپارچگی مخاط، تعدیل حرکات رودهها و کاهش حساسیت گوارشی در کودکان و بزرگسالان میشوند. این باکتریهای مفید بر اساس تحقیقات گسترده، سویه های متعدد پروبیوتیکها دارای اثرات مثبت بر IBS و کاهش علائم مرتبط با آن هستند که از این میان میتوان به لاکتوباسیلوس رامنوسوسGG، اسیدوفیلوس، پلانتاروم و بیفیدوباکتریوم بروه، لانگوم، لاکتیس و همچنین استرپتوکوکوس ترموفیلوس اشاره نمود. علاوه بر پروبیوتیکها، پریبیوتیکها نیز دارای خواص سودمندی هستند. پریبیوتیکها ترکیبات قابل تخمیر اما غیر قابل هضم هستند که به صورت انتخابی باعث بهبود رشد و فعالیت باکتریهای مفید دستگاه گوارش میگردند. پریبیوتیکهایی مانند اینولین و الیگوساکاریدها (نظیر فروکتوالیگوساکارید و گالاکتوالیگوساکارید) بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند زیرا لاکتوباسیلها و بیفیدوباکترها توانایی تجزیه آنزیمی آنها را دارند. پریبیوتیکها به عنوان یک بستر انتخابی برای باکتریهای مفید عمل نموده و اسیدهای چرب کوتاه زنجیری که از تخمیر آنها به دست میآیند از طریق افزایش تولید ایمنوگلوبولین A و اینترلوکین-10 خواص ایمنومدولاتوری و محافظتی خود را اعمال میکنند.
محصولات گوارشی پروبیوتیک شرکت زیست تخمیر شامل فمی لاکت، ژری لاکت، لاکتوکر (هرسه محصول حاوی ترکیبی از لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و استرپتوکوکوس) و دیلیست (مخمر سودمند ساکارومایسس بولاردی) می باشد که نقش موثری در کاهش علائم ناشی از سندروم روده تحریک پذیر و تسریع روند بهبود آن دارد.
تهیه و تنظیم: دکتر فراز نیازمند
Reference:
© ۱۳۹۷ - تمامی حقوق این وبسایت مربوط به زیست تخمیر و محفوظ است.